Masszázs testtartási problémákból eredő fájdalmakra

 Kategória: Mozgásszervi problémák

masszázs testtartási problémákra

A kép illusztráció. Forrás: Pixabay

 

Biztosan hallottál már róla, hogy mennyire fontos a jó testtartás. Ameddig nincsenek ilyen problémáid, valószínűleg nem is fogod ezt komolyan venni, de ha már egyszer is éltél át például derék- vagy nyakfájást, akkor szerintem mindent megtettél volna, hogy szabadulj fájdalmaidtól. Persze nem csak a rossz testtartás miatt lehetnek mozgásszervi fájdalmaink, de a legtöbb esetben mégis ez a probléma gyökere.

Mik azok a testtartási problémák?

Ha nem megfelelően tartjuk a testünket például egy-egy mozdulat vagy terhelés során, akkor eltolódik az izomegyensúly, nyíró erők léphetnek fel bizonyos ízületeinkben, melyek fájdalmakat okoznak nekünk. Ha sorozatosan, hosszútávon alkalmazzuk, ismételjük a rosszul megtanult mozdulatokat azzal számos más problémának teremtjük meg az alapjait. Ilyen esetekben megrövidülhetnek egyes izmaink, míg azok ellenpárjai megnyúlnak, megfeszülnek és az ízületek nem a megfelelő helyükön lesznek tartva, vagyis egyensúlytalanság alakul ki. Ha van egyetlen ilyen rosszul „fixált” ízületünk is, az magával fogja vonni a környező lágyrészeket, mint inak, szalagok, izmok, egyéb ízületi alkotórészek és így több ízület is érintetté tud válni, mint amikor egyetlen dominó megborul a sorban.

Kik lehetnek érintettek?

Egy szóval bárki.
A gyengébb izomzatú, vékonyabb és magasabb testalkatúaknál probléma lehet a testhelyzetek megtartása, akár csak a hosszabb ülés vagy állás során is. A kötöttebb izomzattal rendelkezőknél a nem megfelelően laza izomzat okozhat izom egyensúlybeli eltolódást. A fentiek, ha kombinálódnak a rosszul megszokott testtartással is, akkor fokozottabban vagy gyakrabban jelentkezhetnek fájdalmak.
Természetesen vannak születési rendellenességekkel vagy mozgásszervi megbetegedésben szenvedők is, akik remélhetőleg már gyermekkorukban megtanulják, hogyan tartsák magukat karban és megkapnak ehhez minden segítséget orvosaiktól, gyógyászaiktól, de most elsősorban nem róluk írok.

Rossz testtartás

Mozgásszervi fájdalmak jelentkezhetnek egészséges egyéneknél egyoldalú és hosszú munkavégzés során is. Hamarabb jelentkezik a fájdalom, ha rossz testtartásban végezzük a munkánkat, főleg, ha még súlyokat is emelünk hozzá vagy mi rendelkezünk plusz súllyal. De a szimpla ülés is káros hosszútávon, állítólag nem erre születtünk.

Gerincünk védelme kifejezetten fontos bármit is csináljunk, meg kell, hogy teremtsük a megfelelő körülményeket, környezetet számunkra, így a munkaköri ergonómia kialakítására szánjunk időt és találjuk meg a megfelelő tudást ehhez.

Mi a megoldás?

Ismeretszerzés, tájékozódás, eltökéltség a változtatáshoz, szakemberekkel való kommunikáció.

Némelyikünknek újra kell tanulnunk ülni, állni, mozogni. Egy kis célzottan végzett gyógytorna vagy jóga is sokat segíthet, akár napi 10 perc! Terhelés-lazítás, pihenés és mozgás közötti egyensúly megtalálása. Nyújtó gyakorlatok beiktatása napközben, stressz mentesség. Relaxálás és nem utolsósorban a masszázs. Nem tudok újat mondani, én is ezeket alkalmazva érzem magam jól. Jó, ha van a tarsolyunkban néhány módszer, hogy ne kelljen fájdalmakkal élni a napjainkat.

Jó testtartás

Miért jó rá a masszázs?

A masszázs célja lehet az izmok lazítása, nyújtása vagy erősítése is, attól függően, éppen milyen állapotban vannak azok. Az izmok egyensúlyi állapotba hozása során az ízületek is felszabadulnak a terhelés alól és így oldódnak az úgynevezett blokkok. Ingerhatás éri az idegeket, érző receptorokat is, mely serkentőleg hatnak azok működésére és így javulhatnak bizonyos funkciók és fájdalomcsillapító hatás is jelentkezik. Javul a keringés, vérellátás olyan izmokban is, ahol előzőleg nem megfelelő volt a vérátáramlás az izom feszessége miatt. Így egy jó darabig biztosan jobb közérzetet fog eredményezni a masszázs, mi pedig végre pihenhetünk és regenerálódhatunk testileg-lelkileg.

 

Bódor Enikő

Hívj bejelentkezéshez