Normális-e a testtartásod, és ha nem, hogyan tudsz javítani rajta?

 Kategória: Mozgásszervi problémák

Nagyon sokan panaszkodnak munkájuk révén a sok ülésből fakadó fájdalmaik miatt, melyek többnyire a nyak-vállöv vagy deréktájon jelentkeznek. Érintett lehet a háti szakasz akár teljes egészében is és fejfájás is jelentkezhet. A hosszútávon nem megfelelő pozícióban elhelyezett ízületek és izmok túlterhelődnek, befeszülnek, előbb-utóbb fájni fognak. A fent vázoltak éppen elegendőek ahhoz, hogy akár depresszióig terjedő rosszkedv, vagy álmatlanság, nyugtalanság jelentkezzen pszichésen és ilyenkor természetesen a teljesítményünk is romlik.

Hogyan tudod megállapítani, hogy mennyire tér el testtartásod a normálistól?

A fal vagy a talaj segítségével, melyek megmutatják nekünk, hogy milyen az egyenes. Na azért nem ilyennek kell lennie a hátunknak, az már régen rossz lenne, és mindenféle fájdalmaktól szenvednénk e miatt. Így nem lenne semmiféle rugózásunk, hanem nagyokat zökkenne a gerincünk minden egyes lépéskor, melyből koponyánk is igen csak kapna. A természet nagyon szépen megalkotta a gerincünk fiziológiás görbületeit, melyek normális esetben ideálisan nyelik el a zökkenéseket és kiegyenlítik a terhelést a teljes gerinchosszon.

helyes testtartás

De akkor hogy jön ide a fal? Csak állj meg egy szabadon hagyott fal előtt úgy, hogy sarkad érjen hozzá a falhoz és igyekezz úgy hozzápréselődni ahhoz, hogy érintse azt a lábszáradon kívül a csípőd, mindkét vállad és a koponyád. Ha a vállaidat és a lapockáidat sikerül szépen hozzáfektetni a falhoz, akkor a fejed is könnyen sikerülni fog. Most lépj egyet előre a faltól. Hát lehet, hogy katonásan fogod magad érezni, de azt kell, mondjam, hogy ez lenne a helyes testtartás. :- ) Ezt kell megközelítened állás és járás során is, sőt ha ülsz, akkor a felső tested tekintetében szintén. Ráadásul úgy, hogy ne azt érezd, hogy karót nyeltél.

Mit tudsz még megfigyelni magadon?

Amikor szemben állsz egy egész alakos tükörrel, megfigyelheted magadon a vízszintes síkban felmerülő eltéréseket. Vizsgáld meg a vállaidat, hogy egyforma magasságban helyezkednek-e el. Ez megmutatja, hogy van-e oldalirányú eltérés a gerinced felső szakaszán, vagyis van-e gerincferdülésed. A deréktájon felmerülő hasonló eltérésekre a kar és tested közötti hézag, úgynevezett háromszög eltérő mérete és alakja világít rá. Amikor egyik oldalon kissé nagyobb ez a hézag, akkor az azt jelenti, hogy arra az oldalra tér ki a gerinced kicsit.

Oldalról is megszemlélheted magad, amennyire tudod. Megvizsgálhatod, hogy mennyire látod görbének vagy púposnak a hátad. Ha ezt látod, akkor minden bizonnyal a vállaid nem fognak egy vonalba esni a füleiddel, pedig ez lenne az ideális.

Mi a megoldás ezekre?

Legtöbb esetben nem a csontok alakja és mérete az alapvető probléma, hanem a rossz testtartásból fakadóan átrendeződik statikánk. Egyes izmok jobban túlterhelődnek, megvastagodnak, míg mások kevesebb terhelést kapnak így csökken az ott lévő izomrostok átmérője. Az izmok, szalagok meg is tudnak nyúlni és akkor kívülről már csak azt látjuk, hogy nem vagyunk egészen szimmetrikusak.

A helyesen végzett gyógytorna, jóga, pilates vagy a nyújtógyakorlatok sokat segíthetnek az izmok helyes irányba való visszarendeződésében. Mindemellett nagyon fontos, hogy megtanuljuk a helyes testtartást. Ha pedig diszkomfort érzések, fájdalmak, húzó érzések, feszesség jelenik meg testünkben itt-ott, akkor bátran keressünk egy jó masszőrt, aki testre szabottan képes segíteni a lazításban, nyújtásban, az izmok átdolgozásában.

Bódor Enikő

Hívj bejelentkezéshez